Wondjes in je neus die niet genezen?
Heb jij last van blijvende wondjes in je neus? Heel irritant als het maar niet wil genezen, want je kunt flink last hebben van de klachten.
Lees hieronder wat je kunt doen als de wondjes niet dicht gaan en niet genezen.
Wat zijn de symptomen van wondjes in je neus?
Wondjes in je neus kunnen verschillende klachten veroorzaken. Misschien herken je de volgende:
- Ze (blijven) bloeden
- Ze zijn ontstoken
- Ze zijn pijnlijk
- Je hebt steeds korstjes in je neus
Let op: je hoeft zeker niet alle klachten te ervaren. En zijn je klachten echt heftig? Ga dan altijd naar je huisarts voor advies.
Wat is de oorzaak van wondjes in de neus?
Wondjes in de neus kunnen verschillende oorzaken hebben:
- Door neuspeuteren: je scheurtje kan gaan bloeden. Misschien heb je dat al eens opgemerkt, op het toiletpapier. Als je denkt dat je véél bloed verliest, neem dan direct contact op met je huisarts. Want de oorzaak kan ook ernstiger zijn.
- Door een allergie, zoals hooikoorts: allergieklachten kunnen leiden tot het wrijven of krabben aan en in je neus. Bijvoorbeeld door jeuk. Zo kun je – net als bij neuspeuteren – je slijmvliezen en bloedvaten beschadigen. En dan kom je in dezelfde vicieuze cirkel.
- Door een infectie of ontsteking: een verkoudheid of een ander virus zoals corona kan tot wondjes leiden. Hier speelt neuspeuteren en veelvuldig en hard snuiten vaak een rol: daardoor beschadig je de slijmvliezen en bloedvaten in je neus, en dus krijg je wondjes. Ook krijgen bacteriën vrij spel, wat tot een infectie of ontsteking kan leiden.
- Door veelvuldig snuiten: ben je (vaak) verkouden, en snuit je dan vaak en hard? Dan kunnen daardoor zeker ook wondjes ontstaan.
- Door coke snuiven (of andere irriterende stoffen): cocaïne, heroïne of andere drugs irriteren je bloedvaatjes. Die vernauwen, waardoor wondjes kunnen ontstaan. Hetzelfde kan gebeuren met andere irriterende stoffen, zoals roken. Blijf je doorgaan met deze gewoonte? Dan gaan je wondjes niet snel over.
- Door neusspray: gebruik je een neusspray te lang of op een verkeerde manier? Dat kan irritatie veroorzaken, met wondjes als gevolg.
- Tijdens zwangerschap en/of na de bevalling: kreeg jij last van een droge neus toen je zwanger werd? En/of houden die klachten aan na je bevalling? Die klacht heeft te maken met je veranderende hormoonhuishouding. Daardoor kunnen bacteriën zorgen voor wondjes en korstjes in de neus.
- Door de overgang: ook tijdens de overgang verandert er van alles aan (de hormoonhuishouding van) je lichaam. Een droge neus kan dan – net als bij zwangere vrouwen – zorgen voor wondjes en korstjes.
- Na een operatie: een neuscorrectie, bijvoorbeeld. Je neus en bijholtes krijgen dan natuurlijk wel wat te verduren. Het goede nieuws: meestal helen je wondjes daarna vanzelf. Je krijgt er van je arts waarschijnlijk ook middelen voor.
Soms wordt gedacht dat herpes ook een oorzaak is van wondjes in de neus. Dat is niet juist: herpes uit zich niet in de neus, maar in het gebied rondom je neus.
Wat kun je doen tegen wondjes in je neus?
Aan een aantal van de bovenstaande oorzaken kun je natuurlijk zelf iets doen: stop met neuspeuteren, snuiven en de neusspray. En meestal gaan je klachten na een operatie vanzelf weg. Evenals na je zwangerschap.
Maar andere oorzaken zijn lastiger onder controle te krijgen. Bijvoorbeeld de gevolgen van een allergie of infectie. In alle gevallen kun je je neus een handje helpen te helen. Namelijk met een goede zalf.
NasuMel is zo’n zalf. Ons product is gebaseerd op pure (zuivere) honing. De zalf biedt bescherming tegen bacteriën en bevordert de heling van wondjes en korstjes.
Dat maakt het voor jou ook makkelijker om bijvoorbeeld te stoppen met neuspeuteren.
NasuMel eerst proberen? Dat kan!
NasuMel is verkrijgbaar in onze webshop:
Geïrriteerd neusslijmvlies
Lees meer overSchrale neus
Lees meer overKorstjes in de neus
Lees meer over